Gegratineerde bonenschotel

(Mexico)


400 g zwarte of rode bonen
500 g tomaten
2 uien
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 rood Spaans pepertje
3 el olie
3 tot 4 blaadjes salie
1 takje tijm
zout
versgemalen peper
3 tot 4 el paneeermeel
4 tot 5 el versgeraspte oude kaas

 


Week de bonen een nacht in koud water.
Zet ze de volgende dag met vers water op, breng ze aan de kook en laat ze in ± 1 uur met het deksel op de pan op laag vuur zachtjes gaar koken.
Ontvel de tomaten, halveer ze en verwijder de zaadjes.
Pel de uien en de knoflook.
Halveer de paprika en het Spaans pepertje en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes.
Snijd alles in blokjes.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en laat de groenten zonder de tomaat aanfruiten.
Voeg de bonen met ¼ liter van het kookvocht, de tomaat en de kruiden toe.
Schep er wat zout en peper door en zet met het deksel op de pan ± 50 minuten in de hete oven.
Meng het paneermeel met de geraspte kaas, bestrooi de schotel hiermee en laat in de oven op 220°C gratineren tot er een goudbruin korstje op zit.