Janssons frestelse

(Zweedse aardappelschotel)

(2 personen)


6 middelgrote aardappelen
½ blikje ansjovis; fijngesneden
1 grote ui; in dunne ringen
1 prei; fijngesneden
1 el boter
zout en peper naar smaak
¾ dl melk of water
1 dl slagroom

 


Aardappels schillen en in dunne plakjes snijden.
De plakjes in dunne reepjes snijden.
Giet de ansjovis af en bewaar het nat.
Snijd de fileetjes in kleine stukjes.


Bak ui en prei in boter tot ze zacht zijn.
Doe de helft van de aardappelen in een ruime, beboterde ovenschaal.
Verdeel ui, prei en ansjovis erover en bedek dit met de rest van de aardappelen.
Giet het vocht van de ansjovis erover en strooi er zout en peper over.
Giet de melk (of water) erover en de helft van de room.
Zet de schaal 30 minuten in de oven (225ºC).
Giet de rest van de room erover en bak het nogmaals 30 minuten, tot de aardappels zacht zijn.


Dit Zweedse gerecht (letterlijk "de verleiding van Jansson", wie dat dan ook geweest mag zijn) is een vast onderdeel van zowel een smörgåsbord (Zweeds buffet) als een julbord (Zweeds kerstbuffet).