Hasselback tofu

 

2 blokken tofu à 250 g

1 l water

1 tl zout

1 envelopje saffraandraadjes

1 tl gemberpoeder

2 el witte balsamicoazijn

2 tenen knoflook, uitgeperst

6 sjalotten, in partjes

2 el (kokos)olie

 

 

Snijd de blokken elk in 3 gelijke stukken en kook de stukken tofu in het water met het zout 10 minuten op laag vuur.

Week de saffraandraadjes 10 minuten in 150 ml kokendheet water.

Meng er de balsamicoazijn, het gemberpoeder en de uitgeperste knoflook door.

 

Schep de stukken tofu uit de pan op een bord.

Snijd de stukken tofu voorzichtig in plakjes, maar let op: net als bij een Hasselback aardappel moeten de plakjes aan de onderkant aan elkaar blijven zitten.

 

Leg de stukken tofu in een ruime ovenschaal en lepel de safiraandressing erover.

Laat de dressing tot gebruik, maar maximaal 1½ uur, intrekken en lepel in de tussentijd regelmatig de dressing over de tofu.

 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de sjalotten met 1 eetlepel olie en leg ze om de tofu.

Druppel de rest over de tofu en bak de tofu in 20 minuten in de oven krokant.

 

Serveer met de sjalotten en het bakvocht.