Zuurkoolschotel met kaas
(2 porties)
1 ui, gesnipperd
olijfolie
knoflook
1 rode paprika, in blokjes
1 blikje tomatenpuree
350 g zuurkool, uitgelekt en losgehaald
1 appel, in blokjes
ananasblokjes (sap bewaren)
1½ el rozijnen
boter
75 g Leidse kaas, in plakken
75 g Goudse kaas, in plakken
150 g gare zilvervliesrijst
½ bekertje zure room
paprikapoeder
Verhit de olie in een flinke pan en fruit daarin ui en knoflook goudgeel.
Voeg paprika en tomatenpuree toe en vervolgens zuurkool, appel, ananasblokjes en rozijnen.
(Als het geheel iets te droog is, schenk er dan wat ananassap bij.)
Beboter een royale ovenschaal en leg op de bodem een laag zuurkoolmengsel, daarop de Leidse kaas, dan de helft van de rijst, de rest van de zuurkool, de plakken Goudse kaas en de andere helft van de rijst.
Klop de zure room los met paprikapoeder en verdeel dit mengsel over het gerecht.
Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Plaats de schaal in het midden van de tot 200°C voorverwarmde oven en bak het gerecht in ca. 45 minuten gaar, waarvan de laatste 10 minuten zonder aluminiumfolie.