Bonen-knoflooktamaletaart

(4 personen)

 

Een hartige taart met een heerlijk polama-kaaslaagje.

 

 

2 maïskolven
2 el olijfolie
1 ui, gehakt
2 tenen knoflook, uit de knijper
1 rode paprika, ontzaad en gehakt
2 groene chilipepers, ontzaad en gehakt
2 tl gemalen komijn
500 g rijpe tomaten, ontveld, ontzaad en gehakt
1 el tomatenpuree
400 g nierbonen uit blik, uitgelekt
1 el gehakte verse oregano
zout en versgemalen zwarte peper
verse oreganoblaadjes, ter garnering

 

Voor het polentalaagje:
115 g polenta
1 el bloem
2 tl bakpoeder
1 ei, losgeklopt
1,2 dl melk
15 g boter, gesmolten
60 g geraspte belegen kaas

 

 

Verwijder het blad en de draden van de maïskolven en kook de kolven dan 8 minuten in kokend, maar niet gezouten water.
Giet de maïskolven af en laat ze afkoelen.
Schraap de korrels met een scherp mes van de kolven.
Verhit de olie in een grote steelpan.
Doe er de ui, knoflook en paprika in en bak die in ± 5 minuten gaar.
Schep er de chilipeper en komijn door en bak nog 1 minuut.
Schep er de tomaten, tomatenpuree, bonen, maïskorrels en oregano door.
Breng op smaak met zout en peper.
Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 10 minuten zonder deksel sudderen.

 

Maak het polentalaagje.
Meng de polenta in een grote kom met de bloem, ½ tl zout, het bakpoeder, ei, de melk en boter tot een glad en dik beslag.
Doe het tomaten-maïs-bonenmengsel in een ovenschaal, schep er het polantabeslag over en strijk dat mooi glad uit.
Zet de tamaletaart dan ongeveer 30 minuten in de oven (220°C).
Neem de taart uit de oven, strooi er de kaas over en zet nog 5 tot 10 minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Dien onmiddellijk op.