Ovenschotel van worteltjes en aardappelpuree met vegetarisch gehakt en koriander


Een heerlijke schotel bestaande uit zoete worteltjes, hartig gehakt en romige aardappelpuree, afgedekt met pittige kaas en met de smaak van verse koriander. Een gerecht voor alle jaargetijden: niet te zwaar in de zomer en niet te licht in de winter.

 

500 gram (3-4 middelgrote) kruimige aardappelen

½ bos worteltjes

milde olijfolie

2 teentjes knoflook

1 bakje vegetarisch gehakt (zoals tofugehakt van Tivall of de Morgenstond, of quorngehakt)

1 dl gezeefde tomaten

1 theelepel bouillonpoeder

melk

zout en versgemalen peper

100 gram belegen kaas, geraspt of geschaafd

zakje (15 gram) of 1/2 bosje verse koriander

 

Kook de aardappelen in de schil gaar.
Snijd de worteltjes in niet al te dunne plakjes en kook die in weinig water in een afgedekte pan in ongeveer 8 minuten beetgaar.

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de uitgeperste knoflook.

Voeg het gehakt toe en roerbak dit kort.

Voeg de gezeefde tomaten toe en warm nog even door.

 

Verwarm de oven voor tot 200°C (stand 4-5).

Giet de aardappelen af en stamp ze fijn of gebruik een roerzeef.

Voeg het bouillonpoeder toe, een scheut melk en olijfolie en stamp nogmaals door elkaar.

Maak af met zout en peper.

 

Neem bij voorkeur twee eenpersoonsovenschaaltjes of anders één grotere. Verdeel de helft van het aardappelpuree over de schaaltjes, daarop de helft van het gehakt, dan de helft van de wortelplakjes en vervolgens de helft van de kaas.

Knip de koriander fijn en strooi de helft daarvan over het geheel.

Herhaal dit met de rest van de ingrediënten.

Verwarm ongeveer 15 minuten in de oven en dien op.