Gortballetjes

 

 

  • 4 schoongemaakte bosuitjes
  • 1 wortel
  • 1 teen knoflook
  • 30 g boter
  • 200 g middelgrof gemalen tarwebloem
  • zout
  • peper
  • ½ l groentebouillon
  • 2 eierdooiers
  • 1 tl fijngehakte tijm
  • 50 g geraspte oude kaas
  • grof gemalen gort

 

 

Snijd 4 schoongemaakte bosuitjes, een geschilde wortel en 1 teentje knoflook fijn en laat in 30 g boter glazig fruiten.

Laat 200 g middelgrof gemalen tarwebloem meefruiten.

Breng op smaak met wat zout en peper en giet er ½ liter groentebouillon bij.

Breng aan de kook en laat op laag vuur ± 20 minuten zachtjes koken.

Laat iets afkoelen en roer er 2 eierdooiers, 1 tl fijngehakte tijm en 50 g geraspte oude kaas door.

Maak er afgeplatte balletjes van, bestrijk ze met eiwit en haal ze door grof gemalen gort.

Bak ze goudbruin in de hete boter.

 

(De groene saus [zie:sausen] past er erg goed bij.)