Vervanger voor Worcestershiresaus

 

Op 29 mei 2021 kreeg ik van een zekere Harry in mijn gastenboek de opmerking, dat de Worcestershiresaus, die ik in een recept gebruikte niet vegetarisch is, omdat in die saus ansjovis zit. En daar heeft hij zeker een punt. Ik heb eigenlijk nooit goed de ingrediënten bestudeerd, maar het blijkt wel degelijk zo te zijn.

 

Dus heb ik gezocht naar alternatieven en die bleken er te zijn, weliswaar niet in de winkel, maar je  kunt het zelf wel samenstellen met diverse ingrediënten.

Ik heb er elf gevonden en die vind je hieronder:



Beste Worcestershire-sausvervangers (in de echte zit ansjovis!)

Op soja gebaseerd


Specerijen op basis van soja zijn over het algemeen een prima vervanger voor Worcestershire, omdat ze even zout, pittig en licht zoet zijn. Ze zijn ook gefermenteerd, dus ze brengen de umami-rijke funk. Zie hieronder voor (geheel vegetarische!) manieren om ze in de plaats van Worcestershire te gebruiken, variërend van eenvoudige ruilhandelingen van één ingrediënt tot iets meer genuanceerde brouwsels.

 

 

1. Sojasaus

 

Een 1:1-ruil werkt hier het beste – voor elke eetlepel Worcestershire die in een recept wordt gevraagd, kun je een eetlepel sojasaus gebruiken. Sojasaus heeft niet dezelfde zuurheid of kruiden als het origineel, maar veel umami en zoet maken het goed. Deze vervanger werkt in bijna alle recepten waarvoor Worcestershire nodig is, omdat het een vergelijkbare consistentie heeft en kan goed oplossen.

 

2. Sojasaus + ketchup

 

Een deel sojasaus voor een deel ketchup is hier een veilige gok. Je krijgt zuur, zoet, funk en een beetje pit; de sojasaus zal ook de dikkere textuur van de ketchup verdunnen om hem wat beter gietbaar te maken. Deze oplossing is beter voor gerechten zoals hartigere soepen en stoofschotels – het kan te dik en troebel zijn voor saladedressings en cocktails (behalve een Bloody Mary met tomatenoog, natuurlijk).

 

 

3. Sojasaus + appelsap

 

Opnieuw met de zout-zoet-taart-umami-tonen, deze combo – die gelijke delen sojasaus en appelsap gebruikt – is goed om toe te voegen aan gerechten met veel andere gelaagde smaken.

 

 

4. Miso-pasta + water

 

Gefermenteerd? Check. Zout en licht zoet? Check. Een deel miso goed gemengd met een deel water een beetje verdunnen geeft veel van dezelfde smaakversterking als Worcestershire. Deze vervanging is ook een beetje troebel, dus laat het uit heldere cocktails of lichtgekleurde vinaigrettes, en als garnering.

 

 

5.Sojasaus + appelciderazijn + rode pepervlokken

 

Hier heb je alle elementen van Worcestershire: zoutzoet, zuur, funky, een beetje pittig. Gebruik een verhouding van twee delen sojasaus tot een deel azijn, en voeg een snufje rode pepervlokken toe. Deze vervanging is geweldig in gerechten waar je geen gladde of consistente textuur nodig hebt.

 

 

6. Sojasaus + hoisinsaus + appelcider azijn

 

Een gelijk deel van sojasaus en hoisin (een zoetzure-zoute saus gemaakt van pruimen en gefermenteerde zwarte bonen- en knoflooksaus) zijn zelf een prima vervanger van worcestersaus, maar een klein scheutje appelciderazijn helpt het nog meer te verdunnen en geeft wat extra zuurheid. Deze is niet de beste voor saladedressings of cocktails, vanwege de donkerdere kleur en dikkere textuur. 

 

 

7. Sojasaus + citroensap + kristalsuiker + hete saus

 

Voor elke eetlepel Worcestershire wil je ¼ theelepel kristalsuiker oplossen in 2 theelepels sojasaus plus ¼ theelepel citroensap. Voeg ook een scheut hete saus toe (elke soort die je lekker vindt; Tabasco, Tapatio of Cholula werken goed), en je krijgt een zoet-pittig-zoute-umami-blend. Deze vervanging werkt praktisch overal, zolang de suiker maar goed is opgelost.

 

 

8. Sojasaus + tamarindeconcentraat + gedestilleerde witte azijn

 

Als je ooit pad Thai of een van Ottolenghis recepten hebt gemaakt, heb je waarschijnlijk nog een neongele fles met rode dop tamarindeconcentraat rondhangen in je voorraadkast – het is intens scherp, een beetje zoet, erg donker van kleur en stroperig van structuur.

Het is ook een geweldige vervanger voor Worcestershire-saus (bijvoorbeeld omdat de originele kruiderij bevat al tamarinde), vooral als je het in gelijke delen mengt met gedistilleerde witte azijn en sojasaus (een theelepel van elk maakt bijvoorbeeld een eetlepel “Worcestershire”). De saus zal erg donker van kleur zijn en een beetje stroperig, dus het beste voor gerechten waar kleur en textuur niet de grootste zorgen zijn.

 

 

9. Sojasaus + tamarindeconcentraat of -pasta + gedistilleerde witte azijn + gemalen kruidnagel + hete saus

 

Net als bij de vorige vervanger, wil je gelijke delen sojasaus, tamarindeconcentraat en azijn, plus een snufje van gemalen kruidnagel (waarvan wordt gezegd dat ze in Worcestershire-saus zitten) en een scheut hete saus. Dit is iets gecompliceerder dan de bovenstaande mengsels, maar veel dichter van smaak, met alle smaaktonen bedekt – zout, zoet, scherp, umami-fied, pittig en een beetje hitte.

 

 

10. Sojasaus + limoensap + zwarte bandmelasse + knoflookpoeder + azijn + hete saus + kristalsuiker

 

In deze saus, gelijke delen zoet-zoute-funky sojasaus, zoetzure limoensap, zoet-aardse melasse (om te beginnen in Worcestershire-saus), en zure azijn worden gecombineerd met een flinke snuf knoflookpoeder, een klein snufje kristalsuiker en een scheutje hete saus. Gebruik in dezelfde verhouding als Worcestershire.

 

 

11. Sojasaus + appelciderazijn + water + bruine suiker + mosterdpoeder

 

Dit recept maakt veel kruiden, en je moet de ingrediënten samen koken om het te laten gebeuren, maar het blijft een tijdje goed, gekoeld, in een afgesloten pot. Combineer gewoon een halve kop azijn met 2 eetlepels water en 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel bruine suiker en 1 theelepel mosterdpoeder. Dan kook je het over middelhoog vuur tot de bruine suiker volledig is opgelost en de vloeistof met de helft verminderd. Gebruik het resulterende mengsel als een 1:1 ruil voor Worcestershire-saus.