Tomaten lekker en gezond

 

 

De tomaat is een gezonde vrucht.

Tomaten bevatten veel vitamine C,A , B1, B2 en B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium.

De tomaat bevat een kleurstof, namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden.

Stikstofdioxiden zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen.

Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker.

Het behoort tot de  plantenkleurstoffen die bekend staan als de zogenaamde carotenoïden.

Echter de hoogste concentratie van lycopeen zit niet in tomaat maar in een watermeloen.

 

Onderzoeken hebben uitgewezen dat tomaten ook het risico kunnen verminderen voor blaasaandoeningen, prostaatklachten en maagklachten wanneer deze dagelijks gegeten worden.

De opname door de darmen van deze stof is helaas niet optimaal indien de tomaat in rauwe vorm wordt genuttigd.

Daarom wordt aanbevolen de tomaat te consumeren in bereide vorm zoals, tomatenpuree of gebakken tomaten.