De Tajine


"Wat is er nu zo anders aan een tajine?"

"Een gewone kookpot met deksel is eigenlijk toch hetzelfde."


De tajine (spreek uit als ‘tazjien’) is een Noord-Afrikaanse keramische schaal met deksel waarmee je maaltijden kookt, stooft of bakt.

De gebakken klei verdeelt de warmte langzaam en gelijkmatig. 

Je kunt er allerlei gerechten in klaarmaken.

De schaal is zeer geschikt om groenten, maar ook vlees of vis langzaam in gaar te stoven.


De meeste groentegerechten maak je in een half uur tot een uur klaar.

Het is tevens een mooie en praktische schaal om uw gerechten sfeervol op tafel in te presenteren.


Wat te doen vóór je de tajine voor de eerste keer gaat gebruiken om in te koken:


De tajine één nacht volledig onderdompelen in water en  de schaal en het deksel eenmalig aan de binnenkant met zonnebloemolie insmeren, de schaal vullen met water en minimaal een halfuurtje op een laag pitje op het fornuis opwarmen.

De olie en het water trekt dan in de keramiek en maakt ze minder poreus en dat maakt de Tajine klaar voor onbeperkt gebruik.

Als je dit niet doet, kan de schaal breken.

Als je de tajine niet vaak gebruikt, week hem dan nog een uurtje op voorhand.


Je kunt met de tajine koken op het gasfornuis, elektrisch fornuis, (zet hem altijd op grote brander, MAAR op een laag vuurtje), op de BBQ en in de meeste traditionele ovens. (niet voorverwarmen!)

Ook nadien de tajine langzaam laten afkoelen (dus niet direct in koud water afspoelen), want dan kan deze barsten door grote temperatuurschommelingen.

Ook buiten op een (houtskool)vuurtje is het koken met de tajine een leuke en sfeervolle ervaring.


Algemeen gebruik 

Voor het bakken en daarna langzaam stoven van groenten en vlees zet je de schaal met een flinke scheut olijfolie en snufje zout op het fornuis.

Als de tajine goed warm is, voeg je de ingrediënten voor het gerecht toe.

Voor een gerecht met vlees, bak je het vlees eerst bruin en voeg je daarna eventueel de groenten toe.

Zet het deksel op de tajine en laat het gerecht op een laag pitje langzaam gaarstoven.

De groenten en het vlees stoven in principe in eigen vocht. Voeg alleen een scheutje water toe als de groente zelf niet veel vocht afgeeft.

De meeste gerechten maak je in een half uur of korter klaar. 

Je bespaart zo al snel energie ten opzichte van het gebruik van andere soorten pannen.

Als je de schaal van de warmtebron haalt, blijft ze nog lange tijd warm: ideaal om het gerecht in te presenteren en gezellig lang te tafelen.

Na gebruik was je de schaal eenvoudig met een beetje zeepsop af.

De tajine is niet geschikt voor de vaatwasser.