Spinazie


Van spinazie word je sterk; wie kent Popeye niet.

Uit een studie blijkt dat mensen die een bord spinazie eten voordat ze een krachtinspanning moeten leveren, een betere prestatie kunnen leveren omdat hun cellen efficiënter werken.

Mensen die spinazie eten verbruiken minder zuurstof.

Het effect zou na het eten van 300 gram spinazie, 3 dagen aan houden.

Het geheim zit niet in de ijzer in spinazie zoals tot nu toe werd gedacht, maar in de nitraten.

Die zorgen ervoor dat de mitochondrieën die onze cellen van energie voorzien, veel efficiënter gaan werken. Volgens hoofdonderzoeker Eddie Weitzberg van het Karolinska Instituut in Zweden zijn mitochondrieën normaal gesproken niet heel efficiënt.

De nitraten in spinazie veranderen dat.


Spinazie bevat behoorlijk wat ijzer.

IJzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedlichamen en het zuurstoftransport in het lichaam.

Een ijzertekort kan bloedarmoede veroorzaken.


Daarnaast heeft spinazie verscheidene positieve voedingskundige eigenschappen.

• Rijk aan de mineralen kalium, calcium, fosfor en magnesium.
• Zeer rijk aan vezels!
• Vitamine E, A en foliumzuur.
• Antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine en caroteen (vitamine A).
• Belangrijke spoorelementen. Naast ijzer ook koper, zink, jodium en selenium.
• Is caloriearm.
• Verhoogt de weerstand.
• Vergroot lichamelijke prestaties.


Tevens helpt spinazie bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, overgewicht, osteoporose en kanker.