Schotse soep


100 gram gort
5 dl water
2 flinke wortels
1 klein koolraapje
2 preien
½ knolselderie
2 uien
2 grote aardappelen
50 g boter
1 l water
1 groentebouillontablet
1½ tl Marmite
zout
peper
nootmuskaat
1 el room

 


Was de gort en kook deze in de 5 dl water in ± 1 uur gaar.
Maak de wortels schoon en snij ze in plakjes.
Maak de koolraap schoon en snij hem in blokjes.
Maak de preien schoon en snij ze in dunne ringen.
Maak de knolselderie schoon en snij hem in blokjes.
Maak de uien schoon en snij ze klein.
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.


Verhit de boter en fruit hierin de kleingesneden groente en aardappelen ± 5 minuten.
Schep tijdens het fruiten alles regelmatig om.
Voeg ½ liter van het water en het bouillontablet aan het mengsel toe en laat alles op laag vuur in ± 20 minuten gaar koken.
Voeg de gekookte gort, de rest van het water, de Marmite, zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe en laat de soep nog ± 15 minuten zachtjes doorkoken.
Roer vlak voor het serveren de room door de soep.