Groentesoep met gebakken tofu


250 g tofu
200 g Japanse rijst
½ spitskool
1 ui
2 aardappels
2 grote tomaten (of ½ blikje tomatenblokjes)
1-3 rode pepertjes of een snufje cayennepeper
1 el boter of margarine
1 el plantaardige olie
3 el tarwebloem
1 el kerriepoeder
1 tl geraspte gemberwortel
9 dl groentebouillon (van 2 bouillonblokjes)
sojasaus
peper
plantaardige olie om te bakken
50 g erwten
zout

 


Wikkel de tofu in een schone theedoek of in kaasdoek en leg er een bord op.
Zet op dat bord iets zwaars, zoals een volle pot jam.
Laat de tofu zo 30 minuten staan.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en zet terzijde met een deksel op de pan.
Hak de kool en de ui in grote stukken.
Was de aardappels en snijd ook deze in stukken.
Halveer de tomaten, verwijder de harde kernen en de zaadjes en snijd ze in blokjes.
Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de rode peper(s).


Verhit de boter en de olie in een grote pan.
Doe daarin de kool, de ui, de aardappels en de rode peper(s).
Roerbak dit enkele minuten.
Roer er 1 eetlepel bloem doorheen.
Voeg dan het kerriepoeder, de gember, de tomaten en de bouillon toe.
Kook tot de aardappels gaar zijn.
Snijd de tofu in plakken van 1 cm dik.
Leg ze in een schaal en giet er wat sojasaus overheen en voeg wat peper toe.
Wentel de plakjes door de resterende bloem.
Verhit zoveel olie in een pan met anti-aanbaklaag dat de bodem net bedekt is.
Bak de plakjes tofu met een paar tegelijk aan beide kanten goudbruin.
Doe de erwten bij de soep en kook nog enkele minuten.
Proef, en voeg naar smaak sojasaus, zout en/of peper toe.
Verdeel de rijst over 4 kommen.
Schep dan de soep over de rijst in de kommen en leg er de plakken tofu op.


Variatie:
De bovenstaande soep was in het oorspronkelijke recept een saus (ik heb iets te veel water gebruikt).
Neem voor een saus 7 dl in plaats van 9 en laat de saus als deze dun is op het laatst nog iets inkoken door het vuur wat hoger te draaien.


Schep de rijst naast de saus.