Brabantse soep

 

(Belgisch streekgerecht)

 

500 g spruitjes

2 wortelen

50 g zuring

2 l blond bier

50 g rijst

50 g boter

750 g aardappelen

peper

zout

eventueel ¼ l melk

 

 

Fruit de schoongemaakte en in plakjes gesneden wortel en de grof gehakte zuring in de boter en laat dit ± 3 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg ¼ liter van het bier toe en laat alles ± 10 minuten doorkoken.

 

Verwarm in een andere pan ¼ liter van het bier, voeg daar de rijst aan toe en laat dit 10-12 minuten op zacht vuur doorkoken.

Kook de spruitjes en de aardappelen in water met zout gaar en hak ze na het koken grof.

Voeg peper en de rest van de boter toe.

 

Verwarm tenslotte 1½ liter bier.

 

Voeg beetje bij beetje de gehakte spruitjes en aardappelen en daarna de wortelen en de zuring toe.

Voeg tenslotte de rijst toe, breng alles op smaak met zout en peper en laat de soep op klein vuur door en door warm worden.

 

Voeg voor het opdienen nog wat boter toe.

 

Wilt u de melk nog aan de soep toevoegen, doe dat dan als laatste, net voor het opdienen. 

De melk moet dan heel even meekoken.