Italiaanse tomatensaus

 

Met een goede basistomatensaus zijn de mogelijkheden voor een heerlijk gerecht oneindig.
De ideale lasagne en de beste bolognesesaus maak je met deze échte Italiaanse tomatensaus.

2 kg rijpe (pomodori)tomaten
4 el olijfolie
4 uien, fijngesnipperd
100 g bleekselderijstengels, fijngesnipperd
5 teentjes knoflook, schoongemaakt
1 blikje tomatenpuree (70 g)
2 el gedroogde oregano


Breng in een pan 2 liter water aan de kook.
Kruis de tomaten op de bolle kant in.
Dompel de tomaten 10 seconden in het kokende water.
Schep ze dan met een schuimspaan in een kom met (ijs)koud water.
Verwijder de velletjes, zodat deze niet in de saus terechtkomen.
Snijd de tomaten in vieren en verwijder de harde kern.
Snijd de tomaten in grove stukken.

Verhit de olie in een braadpan of soeppan met dikke bodem.
Fruit de uien, bleekselderij en knoflook 10 minuten zonder te kleuren.
Voeg detomatenpuree toe en bak nog 5 minuten mee.
Voeg de grofgesneden tomaat, de oregano, 3 theelepels zout en peper naar smaak toe.

Breng de saus aan de kook, draai het vuur laag en stoof de tomatensaus met een deksel op de pan 1 uur.
Roer regelmatig over de bodem.
(Wil je een gladde saus, pureer dan met de staafmixer.)

Verdeel de saus in afsluitbare potten, flessen of bakjes en bewaar ze in de koelkast
(1 week houdbaar) of vriezer (8 maanden houdbaar).