Basisrecept voor dipsauzen op basis van melkproducten


Gebruik 200 g of 2 dl melkproducten naar keuze, bijvoorbeeld yoghurt, karnemelk, zure room, verse room, kwark, of een mengsel van verschillende producten.

Doe ze in een kom en roer er wat zout en peper en mosterd of geraspte mierikswortel door.

Breng verder op smaak met 2 tot 3 el citroensap, 1 tot 2 el olie en naar keuze kerrie, paprikapoeder, fijngehakte groene kruiden, fijngehakt citroengras of fijngehakte gember-wortel.
Roer er kort voor het serveren 1 tot 2 el stijf geslagen slagroom door.

 


Groene saus

Maak met 100 g room en 100 g zure room een saus volgens bovenstaand basisrecept.
Roer er een bosje fijngehakte gemengde groene kruiden als komkommerkruid, tuinkers, pimpernel, dille, zuring en bieslook door, samen met 2 fijngehakte hard-gekookte eieren en 1 el gesnipperde ui.
Laat goed doortrekken en schep er 1 tot 2 el stijf geklopte slagroom door.

 


Dipsaus met eieren en tomaten

Maak met 100 g yoghurt en 100 g room een saus volgens bovenstaand basisrecept.

Roer er 3 fijngehakte hardgekookte eieren, 2 el tomatenblokjes en 2 el in ringetjes geknipte bieslook door.
Breng op smaak met wat cayennepeper en schep er stijf geklopte slagroom door.

 


Dipsaus met Roquefort

Maak met 150 g zure room en 50 g room een saus volgens bovenstaand basisrecept.
Roer er 50 g verkruimelde Roquefort (of een andere blauwschimmelkaas) door.
Breng op smaak met een scheutje port, laat goed doortrekken en schep er wat stijf geslagen slagroom door.

 


Dipsaus met mierikswortel

Maak met zure room een saus volgens bovenstaand basisrecept.
Roer er 1 tot 2 eetlepels versgeraspte mierikswortel, 1 eetlepel fijngeraspte zure appel en 2 eetlepels in ringetjes geknipte bieslook door.
Schep er wat stijf geslagen slagroom door.