Groenten met mosterd-kaassaus

 

Een eenvoudige, maar verfijnde schotel tijdens een etentje.

 

2 personen

 

  • 120 g krielaardappelen, geschrapt
  • 2 kleine wortelen, geschrapt en in reepjes gesneden
  • 1 pastinaak, geschild en in reepjes gesneden
  • 60 g peultjes
  • zout
  • 45 g boter
  • 60 g champignons
  • ½ tl bruine suiker
  • 120 g sjalotjes of kleine uitjes, geschild
  • 25 g bloem
  • ½ tl mosterdpoeder
  • mespuntje cayennepeper
  • 2,8 dl melk
  • 60 g cheddar, geraspt
  • versgemalen zwarte peper
  • nootmuskaat, voor de garnering

  

Aardappelen, wortelen, pastinaak en peul­tjes apart in licht gezouten water gaar koken.

De groenten afgieten en warm houden.

 

De helft van de boter verhitten en de champignons gaar bakken.

Haal ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm.

De suiker toevoegen en het geheel net zo lang roeren tot de suiker is opgelost.

Nu de sjalotjes toevoegen en ze op een laag vuur al omscheppend in ongeveer 5 minuten gaar bakken.

Haal ze uit de pan en houd ze warm.

 

In een steelpan de rest van de boter laten smelten.

Bloem, mosterd en cayennepeper door de boter roeren en alles 1 minuut zacht verhitten.

Het mengsel van het vuur halen en dan in gedeelten de melk erdoor roeren.

Zet de saus weer op het vuur en laat haar al roerend bin­den.

De kaas aan de saus toevoegen en roeren tot de kaas gesmolten is.

Tot slot brengt u de saus op smaak met zout en peper.

 

De gekookte groenten op een schaal leg­gen, een dun laagje saus eroverheen gieten en vervolgens bestrooien met nootmuskaat.

 

De rest van de saus serveert u er apart bij.

 

Serveertip:

Als bijgerecht, maar met rijst ook geschikt als hoofdgerecht.