Garbure

 

Deze stevige, smakelijke Franse stoofpot is heerlijk als lunch, maar ook als hoofdgerecht.

Het gerecht zit vol vitaminen.

 

2 personen

 

 

  • 120 g witte bonen, een nacht in water geweekt
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 middelgrote aardappel, geschild, in kwarten en in schijfjes gesneden
  • 2 wortelen, schoongemaakt en in schijfjes gesneden
  • 1 prei, gewassen en in ringen gesneden '/Z tl gedroogde majoraan
  • ½ tl gedroogde tijm
  • ½ tl paprikapoeder
  • 4,2 dl groentenbouillon
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • ½ kleine kool, fijngesneden

 

 

De bonen afgieten, in een pan doen en zo veel vers water toevoegen dat de bonen zo'n 2½ cm onder water komen te staan.

Het water aan de kook brengen en de bonen 10 minuten flink laten koken.

Vervolgens zet u het vuur wat lager en laat u de bonen in ongeveer 60 minuten gaar koken.

De bonen afgieten en tot gebruik apart zetten.

De olie verhitten en aardappel, prei en wortel hier 5 minuten zacht in bakken.

Krui­den en paprikapoeder toevoegen en alles nog 1 minuut laten bakken.

Nu voegt u de bonen, kool en groentenbouillon toe, waarna u alles nog 20 minuten zacht laat koken.

Het bonenmengsel met zout en peper op smaak brengen.

 

De gesneden kool over het bonenmengsel verdelen, het deksel op de pan leggen en de kool in 15-20 minuten gaar laten worden.

 

Serveertip:

Serveer dit bonengerecht op dikke plakken volkorenbrood óf geef er tagliatelle bij.

 

 

 

Voorbereiding: 

Gedroogde bonen moet u zorgvuldig bereiden.

 

U moet ze goed laten weken, het liefst een hele nacht, en goed koken (ze moeten ten minste 10 minuten flink gekookt hebben voor de bonen gegeten kunnen worden).