Een andere Shepherd's Pie

 

4 personen


Puree:

  • 1 kg aardappelen, geschild, in blokjes
  • 4 tenen knoflook, geschild
  • ½ tl zout, tot 1 tl

 

Groentenlaag:

  • 1 el plantaardige olie
  • 2 kleine uien, gesnipperd
  • 5 zomerpeentjes, in dunne plakjes
  • 1 bloemkool
  • 1 rode paprika
  • 1 dl boekweit
  • 4 el rode wijn of droge sherry
  • 2 tl gedroogde dille
  • ½ tl gedroogde majoraan
  • 1 el sojasaus
  • zout en peper; naar smaak

 

Paddestoelensaus:

  • 250 g paddestoelen
  • 75 ml droge sherry
  • 1½ el sojasaus
  • 1 tl gedroogde majoraan
  • 1½ el maismeel, opgelost in 2 el koud water
  • versgemalen peper, naar smaak
  • verse peterselie, als garnering

 

 

Aardappels 15 minuten koken met knoflook en zout in ruim water
(Je hebt later 7 deciliter kookvocht nodig voor de groenten en de paddestoelensaus).
Verhit, terwijl de aardappels koken, de olie in een hapjes- of braadpan.
Bak de uien 5 minuten, regelmatig roeren.
Voeg wortel en bloemkool toe en bak nogmaals 5 minuten.
Roer de paprika, boekweit, wijn of sherry, dille, majoraan en sojasaus door de groenten.
Aardappels afgieten en het kookvocht opvangen.
Voeg 3 deciliter hiervan aan de groenten toe en laat die vervolgens nog een minuut of 10 zachtjes koken.
Op smaak brengen met peper en zout.

Ondertussen de aardappels tot puree stampen en met 1 dl van het kookvocht glad roeren.
Spreid de puree uit in een ovenschaal van 20x30 cm (evt. eerst licht invetten).
Verdeel het groentenmengsel over de puree en zet de schaal, onafgedekt, 15 minuten in de oven (175ºC) om door en door warm te worden.

Doe in de tussentijd de paddestoelen, sherry, sojasaus, majoraan en nogmaals 3 deciliter kookvocht van de aardappels in een pannetje en breng het aan de kook.
Zachtjes laten koken tot de paddestoelen gaar zijn, ± 10 minuten.
Roer maismeel en water door elkaar en voeg het aan de saus toe.
Kook het nog een paar minuten tot de saus dikker is geworden.
Peper naar smaak toevoegen.