Bloemkool met olijven

 

Kalamata in Griekenland, waar ditgerecht vandaan zou komen, is een streek die bekend staat om haar zwarte olijven.

 

2 personen

 

 

  • 1 kleine bloemkool
  • 2 el olijfolie
  • ½ ui, in ringen gesneden
  • 5 el water
  • 2 tl citroensap
  • 1½ el tomatenpuree
  • zout en peper
  • 45 g zwarte olijven
  • 1 el gehakte peterselie

 

 

De bloemkool schoonmaken en in niet te kleine stukken snijden.

De olie in een braadpan verhitten en de bloemkool hier 1-2 minuten in bakken.

De bloemkoolstukjes uit de pan scheppen en op een schaal leggen.

Nu de uiringen in de pan doen en deze fruiten.

Daarna het water en citroensap aan de uiringen toevoegen, het vocht aan de kook brengen, de bloemkool er weer bij doen en alles gaar koken.

 

De bloemkool in een schaal leggen.

De tomatenpuree aan het kookvocht toevoe­gen en dit in laten koken.

De saus op smaak brengen met zout en peper.

 

De olijven ontpitten, in grove stukjes hak­ken en in de pan doen.

De tomatensaus over de bloemkool gieten, die u daarna met wat gehakte peterselie bestrooit en direct ser­veert.

 

 

Tip:

Tijdens het koken van de bloemkool kunt u een laurierblaadje aan het water toevoegen; dit vermindert de bloemkoolgeur.

 

 

Variatie:

Voeg samen met de olijven wat stukjes tomaat toe en vervang de zwarte olijven eventueel door groene.