Groenten-knoflook stoofpot

 

4 personen

 

De combinatie van groenten in deze stoofpot - een klassieker in Frankrijk - kunt u eindeloos variëren.
Gebruik het recept als voorbeeld en verwerk wat u voorradig hebt.

 

 

  • 700 g rijpe tomaten of 440 g tomaten uit blik, gehakt
  • 2 aubergines, ± 500 g
  • 4 tot 5 el olijfolie
  • 1 grote ui, gehalveerd en in plakken
  • 2 tot 3 tenen knoflook,fijngehakt
  • 1 grote rode of gele paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en in smalle repen gesneden
  • 2 courgettes, in plakken van 1 cm dik gesneden
  • 1 tl Provençaalse kruiden
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

 

 

Kerf verse tomaten aan de onderkant in met een kruisje, dompel ze ± 20 seconden in kokend water en doe ze dan onmiddellijk in koud water.
Ontvel en ontlaad ze en snijd ze in stukjes.
Verwarm de grill voor.
Snijd de aubergines in plakken van 2 cm dik, kwast ze aan beide kanten in met olijfolie en grilleer ze lichtbruin, waarbij u ze één keer omdraait.
Snijd de plakken in blokjes.


Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote, zware pan of vuurvaste casserolle.
Doe er de plakken ui in en fruit ± 10 minuten op een matig vuur onder regelmatig omscheppen tot de ui goudgeel is.
Voeg de knoflook, paprika en courgette toe en bak het mengsel nog 10 minuten onder af en toe omscheppen.
Schep de blokjes tomaat en aubergine, gedroogde kruiden en wat zout en peper door het mengsel.
Leg het deksel op de pan en laat ± 20 minuten sudderen op een laag vuur, waarbij u af en toe omschept.


Neem het deksel van de pan en laat nog 20 tot 25 minuten sudderen onder af en toe omscheppen tot de groenten gaar zijn en het kooknat iets ingedikt is.

 

Serveer warm of op kamertemperatuur.