Florentijnse paddenstoelen

 

Dit heerlijke recept voor het bereiden van grote paddestoelen is geschikt voor een informeel etentje, een lunch of als bijgerecht.

 

2 personen

 

 

  • 75 g plantaardige margarine
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 450 g spinazie, steeltjes verwijderd, gewassen en grof gescheurd
  • 2 tomaten, ontveld, zaadjes verwijderd en in stukken gesneden
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • mespuntje nootmuskaat
  • 225 g paddenstoelen (neem exemplaren met een grote hoed)
  • 25 g bloem
  • ¼ tl mosterdpoeder
  • mespuntje cayennepeper
  • 2,8 dl melk
  • 120 g cheddar, geraspt
  • paprikapoeder, voor de garnering

 

 

Laat 15 g margarine in een grote pan smelten en fruit het sjalotje.

De spinazie met aanhangend water aan de margarine toevoegen, de pan afdekken en de spinazie in ongeveer 5 minuten laten slin­ken.

 

Tomaat, zout en peper en nootmuskaat door de spinazie roeren.

Het spinaziemengsel in een ondiepe oven­schotel scheppen en warm houden.

 

De rest van de margarine smelten en de paddenstoelen hierin in ongeveer 6 minuten net gaar laten worden.

Met een schuimspaan schept u de paddenstoelen uit de pan en legt ze boven op de spinazie.

 

De bloem door de boter roeren en alles 1 minuut verhitten.

De pan van het vuur halen en langzaam de melk aan het bloemmengsel toevoegen; na elke toevoeging moet u de massa goed roeren.

 

De pan weer op het vuur zetten, de inhoud aan de kook brengen en de saus al roerend laten binden.

Vervolgens roert u 90 g van de kaas door de saus, die u net zo lang verwarmt tot de kaas gesmolten is.

 

Het geheel met zout en peper, mosterdpoeder en cayennepeper op smaak brengen.      

De saus over de paddestoelen scheppen en bestrooien met de rest van de kaas.

 

Het gerecht nu nog even onder de voor­verwarmde grill zetten om de kaas te laten smelten, daarna bestrooien met wat paprika­poeder en direct serveren.

 

 

Variatie:

 

Wilde paddenstoelen zijn tegenwoordig gemakkelijk te verkrijgen en zijn een heerlijk alternatief voor de hier gebruikte paddenstoelen.