Basisrecept voor gebakken aardappelen

 

 

  • 1 kg vastkokende aardappelen, de dag voordien gekookt
  • 40 g boter
  • 4 el olie
  • zout

 

 

Verder, afhankelijk van de persoonlijke smaak:

  • 2 tot 3 el gesnipperde ui
  • 1 tot 2 gesnipperde knoflookteentjes
  • 2 el fijngehakte majoraan
  • 1 el tijmblaadjes
  • 1 el karwijzaadjes
  • 2 el noten- of truffelofie

 

 

Snijd de gekookte en gepelde aardappelen in dunne plakjes.
Zet een grote ijzeren of roestvrijstalen koekenpan op hoog vuur.


Verhit de boter en de olie in de pan en doe er de aardappelschijfjes bij.
Ze mogen niet op elkaar liggen en moeten indien nodig in porties worden gebakken.


Bestrooi met wat zout en schep met een spatel regelmatig om.
Laat op hoog vuur snel goudbruin en knapperig bakken.

 

Wie gebakken aardappelen met uien wil, doet de uien in de pan als de aardappelen voor het eerst worden omgeschept.


Andere smaakmakers worden pas kort voor het einde van de baktijd toegevoegd.