10 tips voor knapperig gebakken aardappelen

 

Gebakken aardappelen zijn waarschijnlijk de lekkerste restverwerking, als ze tenminste goed worden gebakken en de aardappelen van goede kwaliteit zijn.
Bij de bereiding kan er eigenlijk niets fout gaan als de volgende punten in acht worden genomen.

 

1. Gebruik uitsluitend vastkokende aardappelen.

 

2. Laat de gaar gekookte aardappelen afkoelen voor ze in plakjes worden gesneden.

Ze blijven nog beter in model als er gekookte aardappelen van de vorige dag worden gebruikt.

 

3. Belangrijk is het gebruik van de juiste pan.
Gebruik bij voorkeur een pan die hoog verhit kan worden en zet hem droog op het vuur voor de boter of de olie erin gaat.

 

4. Wie weinig vet wil gebruiken, bakt geschilde aardappelen die in de schil zijn gekookt in hun geheel in een pan met een anti-aanbaklaag.

 

5. De kwaliteit van de gebruikte olie of boter is belangrijk.
De aardappelen worden erg lekker als er een mengsel van olie en boter wordt gebruikt.
Ze kunnen echter ook heel goed worden gebakken in enkel geklaarde boter, braadboter, olijfolie of neutrale olie.

 

6. Gebakken aardappelen krijgen een heel geraffineerd accent als er na het bakken wat notenolie of truffelolie over wordt gedruppeld.

 

7. Keer de aardappelen tijdens het bakken voorzichtig om met een spatel en bak niet teveel aardappelen tegelijk.

 

8. Wie het lekker vindt, kan uien mee laten bakken.

 

9. Ook het afwerken is een kwestie van smaak.
De aardappelen kunnen met zout worden bestrooid of met verse majoraan of met karwijzaad op smaak worden gebracht.

 

10. Serveer gebakken aardappelen meteen, zodat ze niets van hun knapperigheid verliezen.